Energigels

Energigels är ett snabbt och smidigt sätt att fylla på med energi, det som kroppen behöver vid löpning och andra högintensiva aktiviteter. Speciellt vid hård ansträngning går det åt mycket kolhydrater och ska vi orka hålla tempot uppe måste vi fylla på.

Vad innehåller energigels?

Energigels innehåller kolhydrater av lite olika sorter och elektrolyter (salt och mineral) som ger kroppen tillskott av energi och ämnen som är viktiga för maskineriet. De sorters kolhydrater som används är främst maltodextrin, fruktos och glukos, vilka snabbt kan tas upp av kroppen och användas som energikälla.

Det finns även smakämnen som ska göra att gelen smakar gott, vilket inte är att underskatta vid längre löpningar där aptiten kan sättas på prov. Några tillverkare har även koffeinberikade geler för att få en mental kick när tröttheten spridit sig till tankekontoret.

InnehållFunktion
MaltodextrinEnergi
FruktosEnergi
GlukosEnergi
NatriumalginatGelfibrer
PektinGelfibrer
Natrium, Kalium, Kalcium, MagnesiumElektrolyter
AromSmakämnen
KoffeinUppiggande effekt

Med speciella gelfibrer som natriumalginat och pektin har Maurten skapad en hydrogel som är ph-känslig och ser till att övriga ingredienserna tar sig ner till tarmarna där de tas upp snabbt och effektivt.

När ska man ta gel?

Kroppen har lagringsdepåer för glykogen, vilket är namnet på lagrade kolhydrater. De här depåerna tar förr eller senare slut och när beror på hur mycket man hade lagrat samt vilken ansträngningsnivån man springer på. De räcker nånstans mellan 1-2 timmar för de allra flesta löpare.

När man tävlar eller tränar längre pass än så kan man tillföra energi med energi-gels. För att undvika att hamna i direkt underskott av kolhydrater och gå in i väggen är det viktigt att ligga steget före med intaget av gels. Även om det är snabba kolhydrater så tar det en viss tid innan kroppen kan ta upp och skicka runt sockret i kroppen.

inta energi var 25:e minut

Vid långa lopp börjar många fylla på redan efter första 4-5 km och en del även före start för att se till så kroppen hela tiden har tillgång till energi.

Hur mycket energigels ska man ta?

Det finns begränsningar på hur mycket kolhydrater som kroppen kan ta upp och den ligger nånstans mellan 50-70 gram per timme. Det finns alltså ingen anledning att trycka i sig extra många kolhydrater och tro att man fyller på hela depåerna. Överskottet kommer mest troligt att bara gå rakt igenom tarmarna och ut på andra sidan.

En energigel brukar innehålla kring 20-25 gram kolhydrater så vid hård fysisk aktivitet kan man ta 2-3 gels för att maximera tillförseln av energi. Ett för stort intag kan leda till magproblem och ett misstag många gör är att de också dricker sportdryck med socker, vilket på totalen då blir ett för stort intag av kolhydrater. Antingen använder man bara gels för energi och dricker vatten, eller så räknar man ut en bra kombination av sportdryck och gels.

Energi-gel vs energibar vid löpning

Ett alternativ till energiintag är att käka energibars, som också är fullproppade med kolhydrater. Skillnaden är att de oftast är mer komplexa i sin struktur och det tar helt enkelt längre tid för kroppen att bryta ner de till glukos. Vid lägre intensitet och längre lopp är det många som gillar bars bättre än gels. Det finns större variation i smaker och man kan byta till en annan när man börjar bli less på samma smak.

Vid riktigt snabb löpning är det svårt att hinna tugga och svälja och då är energi-gels att föredra. Man kan snabbt trycka i sig gelen och svälja ner, med en mugg vatten till. En fördel gels i kombination med vatten har är att man kan styra bättre intaget av energi och vätska.

Om man bara använder sportdryck av en och samma koncentration gäller det att den är anpassad för vätskeförluster också. Det är lättare att få till den anpassning genom att ha energi i gelform och vätska i vattenform.

Testa ta gels på träning

Man blir bra på det man tränar på så därför bör man även träna på att inta energi-gels. Vi har hört otaliga gånger att personer får magproblem på löptävlingar en kort stund efter att de tagit en gel. Visst, vi är olika känsliga för olika typer av kolhydrater men i grund och botten handlar det om träning. Magen behöver få träna på att ta emot, transportera och ta upp molekylerna i gelen.

Därför är det viktigt att du har med dig gels på träningspass och då såklart exakt den gel du har tänkt använda på ditt lopp. Tänk också på att det är skillnad på hur kroppen funkar vid låg och hög intensitet så du bör träna i det tävlingstempo du håller.