Barfotaskor

Barfotaskor, ofta kallade minimalistiska skor, är en unik kategori av löparskor. De är utformade för att efterlikna känslan av att springa barfota samtidigt som de ger ett visst skydd för fötterna. Karakteristiska för dessa skor är deras tunna sulor och avsaknad av höjdskillnad mellan hälen och tån, känd som nolldrop (zero drop).

Exempel på barfotaskor från FiveFingers, modell KSO Eco
FiveFingers KSO Eco, läs mer hos Outnorth

Förespråkare och användare av barfotaskor lyfter fördelar som känslan av frihet, naturlighet och en mer autentisk löpupplevelse. Skornas minimalistiska design och tekniska egenskaper gör dem till ett populärt val för de som vill ha en så naturlig fotisättning som möjligt och stimulera musklerna i fötter och underben.

Extremt tunna sulor

Tillverkningen av barfotaskor fokuserar på att ge löpare maximal frihet och känsla. Genom att använda tunna, flexibla material i sulan, möjliggörs en mer direkt kontakt med underlaget. Detta uppmuntrar till en mer framfotsorienterad löpstil, vilket många anser vara mer naturligt och skonsamt för kroppen.

Att springa med hälisättning blir smärtsamt i den här typen av skor, något som går att fuska med i väldämpade asfaltsskor. Man kan säga att barfotaskorna ”tvingar” löparen att hålla en bättre fotisättning, med framfoten först.

Superlåg vikt och skön komfort för tårna

En annan distinkt egenskap hos dessa skor är deras lätthet. Barfotaskor är betydligt lättare än traditionella löparskor, vilket bidrar till en känsla av att inte bära skor alls. Lättheten ger den där känslan av att springa barfota och att försöka vara lätt i steget.

Komforten i dessa skor är också av betydelse. Många modeller har en rymlig tåbox som tillåter tårna att sprida ut sig naturligt vid varje löpsteg, vilket förbättrar balans och stabilitet. Ett känt märke är FiveFingers och där har varje tå sin egen lilla ficka vilket gör att många kallar de för tåskor.

Andningsaktiva material och sömlös konstruktion minskar risken för skav och blåsor, vilket är viktigt för löpare som föredrar längre distanser.

Försiktig övergång till barfotaskor

Den som sprungit många mil i traditionella löparskor och vill byta till barfotaskor gör bäst i att göra en mjuk övergång. Ett problem som många vittnar om är träningsvärk i vaderna bara efter några kilometers löpning.

Det beror oftast på att man i sina traditionella skor har haft en plattfotad isättning eller hälisättning och i de nya minimalistiska skorna springer med framfotsisättning, vilket ställer högre krav på vadarbetet.