Asfaltsskor

Asfaltsskor är speciellt designade för löpning på hårda underlag såsom gator och trottoarer. Denna typ av löparskor skiljer sig från terrängskor eller skor för banlöpning på flera sätt. Lär dig mer om asfaltsskornas uppbyggnad så du kan göra det bästa valet för din löpning.

Exempel på asfaltssko från HOKA modell Bondi 8 i blå färg
HOKA Bondi 8 – Läs mer hos Outnorth

Mycket stötdämpning

Asfalt är ett mycket hårt underlag och inget som våra fötter, knän och leder normalt är byggda för. Därför har asfaltsskor för löpning mycket god stötdämpning för att skydda löparens leder mot den hårda ytan. Tjocka mellansulor av material som EVA (etylvinylacetat) eller polyuretanskum används för att ge ökad komfort, speciellt för längre löprundor och långa distanser som maraton.

Slitstarka yttersulor

För att möta asfaltens krav har asfaltsskor även utvecklats med slitstarka yttersulor. Material som gummi med hög slitstyrka används för att förlänga skornas livslängd. Beroende på din löpteknik och fotisättning så slits yttersulans mönster och yttre lager ner för att förr eller senare bli för tunt och då är det dags att byta dina löparskor.

Ibland kan asfalten vara blöt och fuktig vilket med dåligt mönstrad yttersula på skorna kan bli halkigt. Du kanske ibland har känt det på målad asfalt som övergångsställen eller vägstreck som kan bli riktigt hala.

Flexibilitet och komfort

Utöver stötdämpning och slitstyrka är flexibilitet en viktig faktor. Skorna bör vara tillräckligt flexibla för att tillåta en naturlig fotrörelse, men ändå erbjuda tillräcklig stöd för att undvika överpronation eller supination, vilket är vanligt bland löpare. Detta uppnås ofta genom innovativa designlösningar som flexibla skåror i yttersulan och välutformade stödstrukturer i mellanfoten.

Komfort är ytterligare en avgörande aspekt. Moderna asfaltsskor erbjuder ofta överdelar i nät (mesh) eller andra andningsaktiva material. De ser till att dina fötter förblir svala och torra, vilket är essentiellt under längre löppass.


Allt detta kokar ner till att löparskorna ska ge maximal prestation på träning och tävling för dig som springer mycket på asfalt. Den senaste tekniken som många tillverkare inkluderat är kolfiberplattor i mellansulan, som visat sig ge cirka 50% mindre energiåtgång i vadmuskeln i frånskjutsfasen.

Nu har du förhoppningsvis lärt dig några nya saker kring uppbyggnaden av asfaltsskor. Jämför nu det med andra typer av löparskor och hitta de som funkar bäst för din träning.