Är det dags att byta dina gamla löparskor?

gamla löparskor

Att veta när det är dags att byta löparskor är viktigt för att förhindra skador och säkerställa en bra löparupplevelse. Här är några tecken på att det kan vara dags att byta dina löparskor.

4 tecken på gamla löparskor

 1. Slitage
  Om sulan på skon är slitna, särskilt i området där du landar när du springer, är det hög tid att byta ut dem.
 2. Komfort
  Om dina skor inte känns lika bekväma som när de var nya, eller om de börjar orsaka obehag eller smärta, kan det vara dags att byta dem. De kanske inte längre känns ge tillräckligt med stöd och dämpning som de gjorde när de var nya.
 3. Kilometrar
  Generellt rekommenderas det att byta löparskor var 600-800 kilometer. Detta varierar dock beroende på löparens vikt, löpstil och skons konstruktion. Håll koll på hur många kilometer du springer i dina skor för att få en uppfattning om när det är dags att byta dem.
 4. Ålder
  Om dina gamla löparskor är mer än ett år gamla, kan det vara dags att överväga att byta dem, även om du inte har nått upp till maximala antalet löpta kilometer. Skummaterialet i skorna kan brytas ner över tiden, även om skorna inte används flitigt.

Om du är osäker på om det är dags att byta dina löparskor, kan du besöka en specialiserad löparbutik för att få råd och eventuellt en professionell bedömning av de skor du nu springer med.

Alternativt kan du köpa nya löparskor och börja springa in de parallellt som du använder dina gamla. Om du känner att dina nya löparskor är mycket bättre så beror det säkert på att dina gamla är just för gamla, helt enkelt.